Hogyan segít az Oura okosgyűrű az alvással

Hogyan segít az Oura okosgyűrű az alvással

Shervin Shares Youtuber 1000 napon keresztül használta az Oura okosgyűrűt (kezdve az Oura 2-es szériával, jelenleg pedig az Oura 3-at használja). Youtube csatornáján elmondta tapasztalatait, az Oura gyűrű alvás figyelésével kapcsolatosan.

A következő cikkben összefoglaltam Shervin mondandójának lényegi részét.

Fontos azonban megjegyeznem, hogy az Oura okosgyűrű által adott adatokat megfelelően és a helyén kezeljük. Ez egy eszköz, ami segít minket, de nem irányít!

Orthosomnia (létező fogalom!): Megszállottnak lenni az alvásod minőségével kapcsolatban, egészségtelenül komolyan venni a fitness eszközök nyújtotta adatokat.

"Először mikor megkaptam az első Oura okosgyűrűmet valósággal csüngtem a belőle nyert adatokon. Ez egy nagyon egészségtelen dolog, úgyhogy Te ne csináld ugyanezt, mint én."

Itt felmerül a kérdés, hogy akkor most hogy is van? Nem jó az ha mérjük az alvásunkat?

De igen, nagyonis fontos dolog, de az Oura gyűrű által kapott adatokat (vagy bármilyen más okosóra által kapottakat) ésszerűen kell használni és értelmezni.

Az alvás egy nagyon fontos dolog, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.

Rengeteg ember kutatja már manapság az alvás fontosságát, így mára már tudjuk, hogy többek között a legjobb:

· stresz csökkentő

· trauma gyógyító

· immun rendszer erősítő

· hormon rendszer helyreállító

· érzelmi stabilizátor

Kis kitérő, hogy milyen is lenne alvás nélkül az élet: Egy orosz kutatás szerint, amit a második világháború végén végeztek, az emberek maximum 7 napig bírják ép ésszel alvás nélkül, utána viszont menthetetlen károsodásokat szenved a szervezetük. 12-15 nap alvás mentesség az eredményezi, hogy már a saját szerveit is képes kivájni az ember (így ért véget a kutatásban szereplő alanyok élete). Hogy hogyan tartják az embereket ennyi ideig ébren, azt különböző élénkítő gázok folyamatos permetezésével érték el.

"Mindig is küzdöttem azzal, hogy fáradt és álmos vagyok napközben."

Nagyon sok eleme van annak, hogy miért érezhetjük így magunkat, de az alvás ennek az egyik alapköve.

"Miután megvettem az Oura okosgyűrűt elkezdtem megérteni, hogy az alkohol, étkezés, mozgás és egyéb dolgok amiket csinálok képesek negatív hatással lenni az alvásomra, ezzel a fáradtség érzetét keltve bennem napközben."

Az Oura gyűrű képes megmutatni az alvásod különböző fázisait, és egy holisztikusan számolt módszerrel egy pontos becslést ad arra, hogy hogyan alakult az alvásod, mennyire vagy kipihent.

"Lényegében mikor valami olyat csinálok ami negatív hatással van az alvásomra - tehát egészségtelen dolgokat - az Oura gyűrű "kiabál velem" mert mutatja ezt a sok piros számot az alvás pontszámomnál és kéri, hogy figyeljek oda, mert nem vagyok teljesen készen a mai napra."
A képen látható 25-ös "Readiness" (készültségi pontszám) egy 100-as skálán mozog. Az applikáció jelzni, hogy a használója jelenleg ninics kipihenve.
"Mikor ezt a sok piros szöveget és alacsony számokat látom, ez egyfajta viselkedésbeli változást tud eredményezni."

Mivel a gyűrű jelzi, ha valami nincsen rendben, így át tudjuk gonolni a napunkat, hogy mit is csináltunk esetleg rosszul és rájöhetünk dolgokra, hogy olyanok okoznak nekünk hatalmas stresszt és kimerültségek, amikre akár nem is gondoltunk korábban.

"Ezért mostanában egyre kevesebb alkoholt fogyasztok, mert attól függetlenül, hogy nem érzem magamat rosszul a fogyasztása után sem, az Oura applikációban látom a pontszámaimat, amik extrém alacsonyak lesznek."

Az Oura okosgyűrű segíthet a pozitívnak vélt szokások elbírálásában is.

"Elkezdtem szedni Magnézium tablettákat, mert azt olvastam az interneten, hogy az segíteni fog abban, hogy energikusabbnak érezzem magam a nap folyamán. Az Oura gyűrű megmutatta, hogy ez sajnos nem segít ebben. Továbbra is szedek magnéziumot a szervezetem igényei miatt, viszont tudom, hogy ez az alvásomra megoldásnak vélt dolog nem segített, és más felé kell keresnem, ha ezt meg szeretném oldani."

Ez az okoseszköz segíthet megismerni az alvási szokásainkat, ezzel segítve minket a használókat, hogy maximum produktivitást tudjunk kihozni magunkból napról-napra.

"Van egy idézet James Clear: Atomi szokások könyvében amit nagyon szeretek, és azt hiszem, hogy ide illik: "Minden cselekvés amit végzünk egy szavazat arra a személyre, akivé mi válni akarunk." Egy okosgyűrű vásárlása, ami méri az alvásunkat és így hozzásegít minket, hogy a meximumot tudjuk kihozni magunkból egyértelműen egy ilyen döntés."