Milyen valójában a Jackom R4 okosgyűrű?

Milyen valójában a Jackom R4 okosgyűrű?

Jackom R4 vagy Jackom R3?

Szögezzük le, hogy nincs sok különbség a két "okosgyűrű" között (hogy miért is tettem az okosgyűrű szót idézőjelbe, arról majd később). A Jackom R4 jóformán ugyanazt tudja mint az R3-as széria, és ugyanazok a hibák is vannak benne. Árban sem nagyon különböznek. Az eltérés elvileg a bennük lévő technológiában van.

Hiszem, hogy azok, akik Jackom R3-al rendelkeznek ugyanazokba a problémákba ütköztek, mint én a Jackom R4-emmel. Merthogy már nagyjából fél éve van egy R4-es gyűrűm. Hogy miért? Őszintén szólva azért, mert szerettük volna forgalmazni ezt a gyűrűt, hogy az okosgyűrűk alsó árkategóriáját is képviselni tudjuk, és ehhez először is nekünk magunknak kellett e terméket letesztelni, úgyhogy így lettünk két darab R4-es tulajdonosai.

Mint okosgyűrű kínálatunkban észrevehető nem szerepel közöttük egy Jackom gyűrű sem.

Kifejteném, hogy miért.

Mit tud egy Jackom R4-es gyűrű?

Röviden és tömören: NFC. Ez nem a Nürnberg Football Club (Német Bundesliga csapat) rövidítése, hanem a "Near-field communication" rövidítése, ami annyit tesz, hogy két elekromos eszköz képes a kettejük között lévő fizikális távolság ellenére kommunikálni / információt átadni. Tehát ha a jackom gyűrűm képes ilyenre, akkor az alábbiakra tudnám használni: bankkártya helyett az okosgyűrűmet is odaérinthetem a terminálhoz, vagy éppen az androidos autómat kinyitom vele (nagyon hasznos funkció a zsebtolvajok számára ha ezt használjuk) vagy éppen az okos házamnak okos ajtajához is használhatom kulcsként (pedig megnéztem, NEM zsebmetszők találták ki ezt a gyűrűt). Ezeken kívül, még pár dologra használhatjuk így a mindennapjaink során, de őszintén, ki az, aki ezek közül akár az egyiket is használná?

Mikor megvettem a gyűrűmet azt gondoltam, hogy én lehet fizetnék mondjuk vele a boltban, hagy nézzen egyet a pénztáros és a haverok.

Mit tud valójában ez az "okosgyűrű"?

Nosm az előző bekezdésben leírtak közül mindent. Habár van vele egy igazán nagy probléma: a gyűrű nem tudja mindezt magától, tehát be kell konfigurálni. Ez a beállítás attól függően ki mennyire ért a modern technológiákhoz (egy telefonos alkalmazás segítségével lehet kalibrálni) 15 percet, vagy akár pár órát is igénybe vehet. A beállítás közben jöttem rá - merthogy a hirdetések szövegéből számomra ez nem derült ki egyértelműen - hogy ennek a gyűrűnek csak bizonyos részein működik ez az NFC technológia. Vagyis az R4-es gyűrűnek (és az R3-nak is) van 3 darab körcikk felülete (1 egység 1/3 körcikk) ahol működnek az egyes beállítások.

Vagyis:

Ha az első számú NFC-re (tehát a kör 1/3-ára) bekonfikurálok egy adott tulajdonságot (mondjuk, hogy tudja a bankkártyám adatait) akkor ez az egység csak ennyit tud. Semmi mást. Tegyük fel, hogy a másik kettő érzékelőre is bekonfigurlátam valamit (legyen modjuk a 2-es a telefonszámom átadása, a hármas pedig az email címem). Akkor, mikor ott vagyok a boltban, és szeretnék fizetni bankkártya helyett a gyűrűmmel a terminálnál, akkor bizony pontosan azt a részét kell hozzáérintenem a gyűrűnek, amelyikre a bankkártya adataimat beállítottam. Ha esetleg nem pontosan azt érintem oda, vagy teszem azt elfelejtettem, hogy melyik részét mire állítottam be, akkor előfordulhat nagyon is könnyen, hogy a telefonszámommal vagy az email címemmel próbálom rávenni a terminált, hogy fogadja el ezeket az információkat fizettség gyanánt. Ennyit a haverok előtti menőzésről.

De legalább szépen néz ki?

Igen, szép. Bár aki már látott olyan gyűrűt életében, ami nem egy bizsu, annak bizony gel fog tűnni, hogy az ezüstszín gyűrűd nemhogy nem aranyból van, de (értékéből adódóan) még nem is ezüstből. Vagyis úgy néz ki, mintha egy rozsdamentes acél gyűrűt hordanál az ujjadon (és egyébként az is), ami nem túl megnyerő...

Akkor miért "okosgyűrű" és nem okosgyűrű?

Vagyis, hogy miért írtam idézőjelben az okosgyűrűt akkor, amikor a Jackom R4-et (vagy R3-at) okosgyűrűnek neveztem? Azért, mert sajnos nem az. Valami olyasmi kapcsolatban van az okosgyűrűkkel, mint amilyen kapcsolatban egy Nokia 3310 vagy egy iPhone 12-vel. Vagyis telefonnak telefon, de nem okos. Kivéve, hogy a Nokia 3310 minden idők egyik legjobb telefonja, még a Jackom R4 messze áll attól, hogy ilyesmi hírnévre tegyen szert az okosgyűrűk, vagy éppen a gyűrűk sorában.

Ha kíváncsi vagy arra, miket tudnak az igazi okosgyűrűk, akkor olvasd el egy másik cikkünkben, vagy nézd meg okosgyűrű kínálatunkat, Magyarországon egyedülállóan igazi, minőségi termékekkel!