Női ciklus követés / előrejelzés az Oura okosgyűrűvel

Női ciklus követés / előrejelzés az Oura okosgyűrűvel

Az Oura gyűrű hasznos eszköz lehet a menstruációs ciklus alatt az egész testedben bekövetkező változások észlelésében, mivel pontos, személyre szabott nyugalmi pulzusszám, szívfrekvencia-variabilitás (HRV), légzésszám, alvás és testhőmérséklet méréseket biztosít. Az Oura Period Prediction Beta funkciója mellett az Oura cikluskövetésre szolgáló hőmérsékleti eszközeinek használatával saját betekintést nyerhetsz a ciklusodba.

Milyen mintákat tudsz felismerni?

A testhőmérsékleted természetesen változik, mivel a különböző hormonok a ciklus különböző fázisait irányítják:

  • A ciklus első felében (a tüszőfázisban, amikor a petefészkekben a tüszők növekednek), amikor az ösztrogén szinted magas, a hőmérsékleted hűvösebb.
  • A hőmérsékleted melegebb a ciklus második felében (a luteális fázisban, amely az ovulációval és a tüsző sárgatestté alakulásával kezdődik), amikor a progeszteronszinted magas.
  • Hőmérsékleted a menstruációd kezdetén csökken, mikor a hormonszinted lecsökken.
A női nemi hormonok és testhőmérséklet alakulása a ciklus különböző fázisaiban

Hogyan vedd ezeket észre az Oura okosgyűrű esetében?

Ha ezeket a mintákat saját adataiban szeretnéd felismerni, használhatod a hőmérséklet "Trend" nézetet, amelyet az Oura tudományos csapata azért tervezett, hogy segítsen felismerni a hosszú távú mintákat, például a menstruációs ciklusokat. Az Oura okosgyűrű hőmérséklet mérései pontosabbak, mint a legtöbb piacon található okosórájé (még az Apple Watch-nál is), mivel az ujjon mérve pontosabb adatokhoz juthatunk, mint a csuklón.

1. Az Oura alkalmazásban a napi hőmérsékleted megjelenik a "Readiness" ("Készenlét") fülön, és válaszol az alábbi kérdésre: "Mennyivel volt magasabb/alacsonyabb a hőmérsékletem tegnap este a kiindulási értékemhez képest?".

2. Ha a hőmérsékleted időbeli alakulását szeretnéd látni, kattints a "Body Temperature" ("Testhőmérséklet") gombra.

3. A hőmérsékleted hosszú- és rövidtávú alakulását is láthatod itt, illetve bekapcsolhatod ezekre a trend nézetet is.

  • A Napi nézet a rövid távú hőmérséklet-változásokra összpontosít, és optimális a test akut reakcióinak, például a kialakuló betegségeknek és a fizikai, mentális vagy érzelmi megterhelésnek a nyomon követésére.
  • A Trend nézet a hosszabb távú változásokra összpontosít, és arra optimalizált, hogy az adatok havi tendenciáit, például a menstruációs ciklusokat vizsgálja. Minden dátum egy súlyozott átlagot mutat arról, hogy testhőmérsékleted hogyan változik, így könnyebben észreveheted a fordulópontokat (a változás pillanatait) az egyes ciklusfázisok kezdetén. Ezek a változások nem egyetlen éjszaka, hanem több nap alatt következnek be.
A hőmérséklet Napi és Trend nézete az Oura applikációban

4. A Trend nézetben figyelj ezekre a mintákra:

A testhőmérséklet változásból az Oura applikáció kiírja (alul az X tengelyen), hogy mely menstruációs fázisban vagy, és mi várható

5. Ha ugyanezeket a mintákat keresed a Napi nézetben, akkor nehezebb lehet észrevenni őket:

6. Az általad keresett hőmérséklet-emelkedés eltér az akut hőmérséklet-változásoktól - amelyek általában betegség vagy a test megterhelésének jelei.

A hirtelen kiugró érték nagy valószínűséggel betegség előjele