Új funkció: Véroxigén szint érzékelés (SpO2)

Új funkció: Véroxigén szint érzékelés (SpO2)

A vér oxigénérzékelés (SpO2) mostantól elérhető az Oura Ring Gen3 tagok számára. Ez azt jelenti, hogy az Oura okosgyűrű képes elemezni és jelenteni két kulcsfontosságú információt: az átlagos vér oxigénszintjét és a légzés szabályosságát alvás közben. Míg az átlagos véroxigén funkció a vérében lévő oxigén százalékos arányát méri, addig a légzés rendszeressége funkció képes észlelni a szokatlan légzési mintákat az éjszaka folyamán.

"Azáltal, hogy a szívritmus, a szívritmus-változékonyság, a légzésszám, a hőmérséklet és a mozgás mellett folyamatosan követi és számszerűsíti a vér oxigénszintjének változásait, az Oura gyűrű mostantól képes lesz az alvás egészségének és fiziológiájának átfogóbb értékelésére" - mondja Shyamal Patel, Ph.D., az Oura tudományos vezetője. "Ennek a funkciónak az elkészítése sok kreativitást, innovációt és kemény munkát igényelt az Oura K+F csapatától több mint egy éven keresztül, és nagyon örülünk, hogy a gyűrű használói kezébe adhatjuk."

Mit árul el a vér oxigénje az egészségemről?

Az oxigén számos testi folyamathoz nélkülözhetetlen.

"Légzés közben az oxigén a tüdőbe, majd a véráramba jut" - mondja Rebecca Robbins, Ph.D., az Oura tanácsadója. "A vérben lévő oxigén mennyiségét nevezzük a vér oxigénszintjének, és az egész szervezetnek oxigénre van szüksége a megfelelő működéshez."

Az egészséges vér oxigénszintje általában 95% és 100% között van. (Kérdezd meg orvosodat, hogy milyen tartományok az egészségesek számodra.)

"Ha az oxigénszinted jellemzően 95% felett van, akkor ezt a mérőszámot valószínűleg nem kell ellenőrizned minden nap" - mondja Robbins. "Azonban megvilágító erejű lehet, ha szinted 95% alatt van, és jelzés lehet arra, hogy beszélj egy egészségügyi szakemberrel".

A vér alacsony oxigénszintjének néhány gyakori oka a magaslati környezet, a tüdőbetegségek, például az asztma, az alvási légzészavar, a szívbetegség, bizonyos gyógyszerek és az alkohol. Robbins megjegyzi: "Ha a vér oxigénszintje a szokásosnál alacsonyabb, az arra utalhat, hogy a keringési rendszer és/vagy a tüdő nem működik megfelelően, ami egészségügyi komplikációkhoz vezethet, ha nem foglalkoznak vele." Ne feledd, hogy az Oura gyűrűd által szolgáltatott mérőszámok nem arra szolgálnak, hogy diagnosztizálják ezeket az állapotokat, hanem inkább hasznos információkat nyújtanak, amelyeket megoszthatsz egy egészségügyi szakemberrel.

A Véroxigén-érzékelés mellett az új légzési rendszeresség funkció megmondja, hogy hány feltételezett zavart - vagy az átlagos vér oxigénszintjének megfigyelhető csökkenését - észlelte az okosgyűrűd alvás közben.

Hogyan érzékeli az Oura okosgyűrű a vér oxigénszintjét?

Az Oura gyűrű az Oura Ring Gen3-ban hozzáadott vörös és infravörös LED-érzékelők segítségével méri a SpO2-t. Az érzékelők vörös és infravörös fényt bocsátanak az ujjába, és a visszaverődő fényt használják a vér oxigénszintjének becslésére. Az oxigénben gazdag vér több vörös fényt ver vissza, mint infravörös fényt, míg a kevés oxigénben gazdag vér több infravörös fényt ver vissza, mint vörös fényt.

Megjegyzés: a vér átlagos oxigénszintjét és a légzés szabályosságát csak a három óránál hosszabb alvási időszakok alatt méri az Oura okosgyűrű.

A vér oxigénérzékelő funkció használata

Oura Ring Breathing Regularity Feature
A képen a vér oxigénszintje látható százalékban

Ez a két új funkció, az átlagos véroxigén és a légzés szabályossága alapértelmezés szerint be van kapcsolva. A be- és kikapcsolásukhoz menj a főmenüben a "Légzés rendszeressége" (Breathing Regularity) menüpontra.

A vér oxigénszintjének feltételezett változásait egy színkódolt idővonal mutatja. Az idővonal minden egyes vonala egy 15 perces intervallumot jelöl, amely alatt az eltérések kevésnek (sötétkék), alkalmiaknak (világoskék) vagy gyakoriaknak (fehér) tekinthetők.

Az éjszaka során megfigyelt variációk számától függően a légzésed rendszeressége a következő kategóriákba sorolható:

  • Optimális: nincs jelentős eltérés a megjelenített adatokban
  • Jó: kevés eltérés észlelhető (sötétkék vonal)
  • Megfelelő: alkalmi eltérések észlelése (világoskék vonal)
  • Figyelj oda: gyakori eltérések észlelése (fehér vonal).

A legtöbb ember esetében, akiknek a vér oxigénszintje egészséges és normális, arra számíthat, hogy a légzés rendszerességére vonatkozó Optimális, Elégséges vagy Jó pontszám idővel állandó marad. Ha a vér oxigénszintjét egész éjszaka "Optimális"-ként méri az okosgyűrűd, akkor az Oura alkalmazás nem jeleníti meg a légzés szabályosságának idővonalát.

A gyűrű akkumulátorának élettartama a most működtetett további gyűrűérzékelők miatt a szokásosnál kicsit rövidebb lehet. Ha szeretnéd, akkor a Beállításokban kikapcsolhatod a SpO2-monitorozást. Lefekvés előtt töltsd fel a gyűrűdet, ha az akkumulátor 30% alá csökken (kapcsold be az alacsony töltöttségi szintre vonatkozó értesítéseket!).